Back to All Events

Детска школа по изкуствата

Звук и визия,музика от цветове,образи и танци

"От танците и музиката на първобитните хора се раждат ритуалите. Ритуалите са били изобразявани от тях в картини. В този клас искаме да събудим творческата фантазия на детето. Чрез интегриране на музика и изкуство децата ще научат за изразните средства на едно произведение-форма, цвят, пространство, ритъм, светлина и как те се аранжират в една композиция. От къде черпи вдъхновение художникът? Как музиката и цветовете влияят на настроението? Ние можем да танцуваме и да пресъздадем танца в картина."   ~ Кина

Кина Бъговска 

Завършва Художествена гимназия,” Илия Петров” в София  и Художествена академия в Лодз, Полша. Двадесет  години работи като преподавател в Художествената гимназия за приложни изкуства, София, а от 2000 г. се премества в Чикаго. 

Член е на СБХ и СБЖ, и на американската ARC Gallery. Преподавател по рисуване в Тriton College, Ridgewood High School и Арт  школа „Вл. Димитров – Майстора.”

Активно практикуващ художник с много  изложби и награди в САЩ, Ирландия, Франция, Полша, Германия и България.

Два пъти печели стипендия от Съвета по изкуствата на щата Илинои (Illinois Arts Council ), както и награда от Американския музей във Флорида „Женив изкуството” - 2004г.Нейни картини  притежават Софийска Градска Художествена галерия, музея „Земята и хората” – София, Художествена галерия в Кърджали, Труман колеж, Сити Хол – Чикаго и много частни колекции.

Има публикувани картини в множество списания и каталози в САЩ и Европа. През 2015 подготвя и е куратор на интерактивната изложба -„Гласовете на децата” в Чикагската  АРК галерия, с участието на деца от българските училища и школата, Владимир Д.–Майстора.Нейни ученици редовно печелят награди в международния конкурс, организиран от Държавна агенция за българите в чужбина. Тази година наградените деца са пет от нейната школа по рисуване. През юни Бъговска ще води летните класове по рисуване в Трайтън Колеж за деца от 7 до 12 години.

1501937549292-2.jpeg