Back to All Events

📚Георги Георгиев в "Кой е тук?"

Гост в рубриката “Кой е тук?” на Споделена библиотека “Магура “- ГЕОРГИ ГАНЕВ.

Заповядайте на среща разговор с автора на "Ангелът и Яков" - роман-бурлеска, издателство "Потайниче" - София, 2017 година, получил Априловската награда за литература за 2018 година.

Придружаващ гост е Ангел Колев, създател и собственик на проекта “За буквите”, който подпомага издаването на книги на съвременни български автори на български език в България и Америка.

Вход свободен
11 май от 18:30 часа
Културен център “Магура”
415 W. Golf Rd. #7
Arlington Heights, IL 60004
☎️ 1.224.800.1538

Георги Ганев е роден на 2 юни 1949 г. в Габрово. Завършил е Българска филология във Великотърновския университет. Автор е на книгите "Страх от врабчета" - разкази, романите "Анатомия на плашилото", "Хорът на ушите" и сборника политическа сатира "Петдесет тояги на голо", който както сам го определя е подарък за самия него си по случай неговата 50-та годишнина. Романът-бурлеска "Ангелът и Яков" е най-новата му издадена книга, но не и полседна, както обещава в едно интервю на читателите си. Защото "писателят" никога не спира да мисли върху нещата от Живота, а животоописанията му са неговата същност, самият му Живот.

Предмет на "Ангелът и Яков" е съвремието в България, белязано по-скоро от надеждите и страданията на обикновения човек като "промени" или "преход", отколкото от реалните, действителните събития. "Преход", който все чука на вратата ни години наред и все никой не набира смелост да отвори широко вратата, а само я открехва за миг, колкото да се провре черната котка и то с отрязаната по габровски опашка. И забележете - пак черната котка на българския късмет. Динамиката на събитията, които срещат различни типажи от нашето ежедневие, драматичните обрати във взаимоотношенията им, душевните борби в самите герои да устоят на изкушенията на "преходното", да запазят общочовешките ценностите, които изповядват, непрекъснато разгаря нашето любопитство по-бързо да вървим напред в текста, за да видим какво ще се случи по-нататък, в трепетно очакване доброто да надделее над злото. Както впрочем се разказва и в библейската легенда за борбата на Ангела с Яков, майсторски вплетена в повествованието на този роман, много точно определен като роман-бурлеска от самия автор.

И какво казва за романа редакторът Йото Пацов: "В тъжния си роман "Ангелът и Яков" Георги Ганев взема без колебание по нещо от живота на всеки от нас, за да го вплете в съдбата на своите герои и така да ги направи плът от плътта ни. Корените им се преплитат с нашите в осквернената от политически страсти и нравствени падения родна почва, пият жизнени сокове от отровните извори на собствените си погрешни представи и примитивни убеждения. Деградацията на комунизка, последвана от деградация на демокрацията, поражда личностна деградация, от която спасение носи само любовта - онази любов, заради която Ангелът започва своята борба с Яков, и която в крайна сметка кара Яков да се обърне към него със сакралното "Отче".

56713019_2284809611777909_567492559941664768_n.jpg